SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK!

ELKORE MI SALUTAS VIN!







Szerzői jogvédelem az oldalon


Az oldalon elhelyezett cikkeim és írásaim, fordításaim a szellemi tulajdonomat képezik, ezért kérem, hogy a szellemi alkotásokhoz fűződő jogokat tartsd tiszteletben!

Copyright © Szabadi Tibor J./Avezi - 2008
CC. Jog Fenntartva a közzétett írásokra, fordításokra.

2008. augusztus 28., csütörtök

2008. augusztus 25., hétfő

YOUENN BRUSK (Bretonia): Susogások a szélben






YOUENN BRUSK (Bretonia) : Susogások a szélben
(részlet a könyvből)


Haikuságok


Ne siess,
nézd küszöbödnél a fűszálat
és figyeld rajta
a harmatot.



A lepke,
édesen csókolja nővérét
a kis virágot.




Jé, a fecske?
Rovar vigyázz!
A fecske!




Csodás fény gyúl
a gyermek szemében,
dacára a kegyetlen világnak!


Fényruha
a kis tó felett.
Szitakötő.


Haiku, mi az?
Fordított virágkép
tavacska tiszta vizében?


Eszperantóból fordította: Szabadi Tibor J.

Skót vicc



Miért viselnek a skótok szoknyát?

??

Hogy megspórolják a sliccgombot!


2008. augusztus 24., vasárnap

Mielőtt valamit eldobnál, gondold meg!



Mielőtt valamit eldobnál, gondold meg!


Az emeletes házak falai közé zárt embereknek sajátos a „szemétgyűjteménye”.

Válogatás nélkül dobják a szeméttartókba az üveg, papír, műanyag, fém stb. feleslegessé vált dolgaikat és eszükbe sem jut ezeket elválasztani az ún. „közönséges, mindennapi” szeméttől. Már kis hazánkban és szűkebb környezetünkben is itt lenne ennek az ideje, néhány helyet kivéve.

Az utcákon itt-ott, elvétve fellelhetők az ún. „szelektív” (válogatott) hulladékgyűjtő edények, de sajnos nem mindenütt. Ennek okát nem szándékozom firtatatni, csak a jelenségre szeretném embertársaim figyelmét felhívni. Nevezetesen, hogy itt az ideje a háztartási szemét, hulladék szétválogatásának.

Miért is?

Érdemes emlékeztetni, hogy az elemeket és a zsebtelefonok akkumulátorait ne dobjuk a mindennapi szemét közé! Miért? Mert veszélyes radioaktív anyagokat tartalmaznak. Ez csak egy a felhozható sok példa közül.

Még ifjú koromban (35-40 évvel ezelőtt) is igyekeztek a mesteremberek szétválogatni az iparűzésük során keletkezett hulladékokat, és ami értékesíthető volt, az értékesítették MÉH stb. formában. Pl. a motortekercseléskor kibontott sárgarezet, elhasznált fém alkatrészeket (kerékpár, motor, autó stb.), újságpapírt. A sor itt is folytatható. Tehát már AKKOR válogatták a szemetet, és ma miért nem tesszük ezt? Szinte érthetetlen.

1989-ben két országot volt lehetőségem meglátogatni: Hollandiát és Finnországot. Mindegyik országban már akkor (!) szembetűnő volt, hogy különböző színekkel ellátott szeméttárolók sorakoztak az utcákon. Ők már akkor (de lehet, hogy régebb óta is, én akkor tapasztaltam) igyekeztek vigyázni környezetükre, magukra. Mi még ma is habozunk ezt megtenni...

Hollandiában pl. más alakja és színe volt a használtruha konténernek, ahová csak BEDOBNI lehetett a műanyag zsákba csomagolt, száját bekötött csomagokat. Ezzel szemben mi van ma nálunk…? Szemétturkálás, széthordják az emberek és a kutyák a bedobott, be nem zárt csomagokat. A hollandok már anno akkor figyeltek erre, de a többi szemét szétválogatására is. Hetente egyszer jött a kukásautó s vitte a meghatározott helyre kirakott és száját bekötött nagy szemeteszsákokat. Aki elfelejtette kirakni az összegyűlt szemetet, várhatott egy hétig és őrizhette a kerékpártolóban a következő szállításig. Eszükbe sem jutott valahol eldobni, autóval, vagy kerékpárral kivinni az erdőbe stb., mint nálunk manapság tapasztalható.

Milyen divat ez?

Finnországban pl., ahol én jártam, a barátom házánál elválasztották egymástól az eltüzelhető (többek között szauna fűtésre), komposztálható anyagokat, mivel egy pusztán (Vuorikangas-nak hívták) laktak kb. 5 km-re a várostól. Semmit nem dobtak ki feleslegesen, és nagyon vigyáztak, hogy én se tegyem. Többször fel kellett hívni a figyelmemet, nem győztem bocsánatot kérni balgaságom miatt. S amikor egy év múltán meglátogattak bennünket… Elhűlve tapasztalták mindazt, amit láttak, úgy szemét és egyéb ügyben. Mindig finoman megjegyezték, hogy „ugye nálunk nem láttál ilyen és ehhez hasonló dolgokat?”, csak bólogatni tudtam.


Néhány anyag felbomlási ideje:


Szerves anyagok .................................... 3-tól 6 hónapig

Papír .....................................................2-től 4 hétig

„Hosszú életű” csomagolóanyagok..........100 év

Fém konzervdobozok....................................5-től 100 évig

Alumínium tárolóeszközök.........................200-tól 500 évig

Műanyagok ........................................... 400 évig

Üvegpalackok .......................................meghatározhatatlan

Polietilénből készült dolgok ..................meghatározhatatlan


Nem értem önmagunkat, de lehet, hogy csak én látom ilyen borúsnak az eget… ha igen, a hiba bennem lehet, s ha nem így van, akkor pedig tenni kellene valamit.




.

Copyright © Szabadi Tibor J./Avezi - 2008
CC. Néhány Jog Fenntartva a közzétett írásokra.

avezi.blogspot.com © 2008Design by: Avezi&Inasi
.


 

blogger templates | Make Money Online